Over ons

Inmiddels bestiert de derde generatie ‘Kenters’ het familiebedrijf. Alles begon bij het oude vliegveld van Bergen. Opa en oma hadden een gemengd boerenbedrijf, naast koeien hielden zij ook kippen. Toen dochter Alien en schoonzoon Ger het bedrijf overnamen richtten zij zich steeds meer op de koeien. Er moest een stal worden gebouwd en dit was niet handig aan de Nesdijk, dus in 1990 besloten zij te verhuizen naar de Baakmeerdijk, waar de familie ook nog wat stukken land bezat.

Ruim drie jaar geleden hadden Ger en Alien Kenter niet kunnen bevroeden dat een van hun vier kinderen het melkveebedrijf zou willen overnemen. Tot opeens, bijna vanuit het niets, twee opvolgers zich aandienden: zoon Jos en dochter Mieke. Jos voor de koeien, Mieke als zelfzuivelaar. „We kunnen elkaar versterken in de bedrijfsontwikkeling. Daar zit de kracht van het bedrijf.”

 Alien fervent boerin die het bedrijf 35 jaar geleden van haar vader en moeder overnam. Jaren heeft zij voor de koeien gezorgd, maar langzaam aan draagt zij het stokje over aan haar zoon Jos. Alien is zich meer gaan richten op het zelfzuivelen, ze maakt de lekkerste producten. Toch moet je voor alle vragen over koeien en melk nog steeds bij Alien zijn!

Ger Wie is toch die lange, hard werkende, altijd sociale man in die blauwe overal? Dat is Ger!
Ger kwam op 20 jarige leeftijd Alien tegen op de kermis en er was eigenlijk maar één optie, hij moest boer worden en naar Bergen verhuizen. Maar zoals hij nu altijd zelf zegt ‘ik had geen ander beroep willen hebben’.

Jos werkte tot voor kort in de horeca, maar is nu fulltime boer. Hij studeerde aan de Hogere Hotelschool, maar kwam er tijdens zijn stage achter dat het hotelwezen niets voor hem was. Jos besloot in 2018 om ‘stage’ te gaan lopen op de eigen boerderij, om te kijken of het boerenleven hem toch aantrok. „Voordat je definitief ‘nee’ zegt tegen het bedrijf, moet je het eerst geprobeerd hebben”, zegt hij. Hoewel Jos vooraf weinig ervaring had in de melkveehouderij, heeft hij de agrarische werkzaamheden goed opgepakt, vinden Ger en Alien.

Mieke gaf muziek les op een middelbare school met leuke collega’s maar het lesgeven zelf beviel haar niet zo. Na het zeven jaar te hebben geprobeerd heeft ze in een periode van twee jaar geleidelijk aan haar muzieklessen omgeruild voor het werken op de boerderij.  Samen met haar moeder begonnen ze met het verwerken van de melk. Ze startten met het maken van yoghurt in een grote pan. De verkoop liep meteen al goed en dat smaakte naar meer. Er kwam een grotere ketel om yoghurt in te maken, er werd een grotere ruimte verbouwd die voldeed aan alle hygiëne maatregelen die nodig zijn. Nu werkt zij 6 dagen in de week van 8 uur ’s morgens tot half 8 ’s avonds en ze geniet ervan. ”Het is wel harder werken dan in het onderwijs, ik maak meer uren, maar de voldoening is groter. Het contact met de (vaste) klanten is erg leuk.”

De boerderij
De negentig koeien en de 45 kalveren dartelen vrij op het 58 hectare grote perceel (red: 1 hectare is ongeveer twee voetbalvelden groot). Ze mogen de stal uit wanneer zij willen en komen terug wanneer ze zin hebben om gemolken te worden. De melkrondes die Jos en Ger doen zijn alleen voor de koeien die niet uit zichzelf gebruik maken van de melkrobot.

Dertig jaar geleden werd de stal gebouwd maar ondertussen zijn er veel aanpassingen gedaan: het dak is bijvoorbeeld geïsoleerd omdat het met een buitentemperatuur van boven de 20 graden Celsius al snel best warm is voor de koeien. Daarnaast hangen er in de stal hele grote ventilatoren die er voor zorgen dat het altijd een lekkere temperatuur is voor de koeien. Ook zijn de boxen vergroot, zodat de tevreden koeien heerlijk liggend hun voer kunnen herkauwen.

De boerderij is VLOG gecertificeerd. De afkorting VLOG staat voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik. Voor melkveehouders houdt dit in dat de melkkoeien geen voer mogen eten waarin zich Genetisch geModificeerde Organismen bevinden, zoals dat bijvoorbeeld kan voorkomen in soja dat buiten Europa is geteeld. Vers gras en zelf geteeld ruwvoer is allemaal GMO-vrij.

De melk gaat naar de Cono kaasmakerij, waar er de lekkerste Beemsterkaas van wordt gemaakt. En laat die lekkere kaas nou net te koop zijn in de winkel op de boerderij!